Klysma historie

 • Houd het hoofd koel, de voeten warm, en prop niet al te vol de darm.
  — Boerhave (1688 - 1738)
 • Qui bene purgat, bene curat. (Wie goed purgeert, geneest goed.)
  — Prof. P.K. Pel (1852 - 1919) Amsterdam

Wat vindt jij?

Zeg eens eerlijk, wat vindt jij van een vitaal leven? Spreekt dit jou aan?

Powerdetox Reboot is een populaire manier om ongezonde eetgewoonten en een ongezonde manier van leven aan te pakken.

Hoewel de moderne wetenschap de principes die daarbij worden gehanteerd onderschrijft, is het Reboot concept gebaseerd op eeuwenoude praktijken die in vele culturen gemeengoed zijn.

Wat is het verschil tussen een klysma en een darmspoeling?

Klisma, ook wel klysma, lavement, darmspoeling of colon hydrotherapie genoemd, zijn benamingen voor het (onder lage druk) inbrengen van een vloeistof in de dikke darm. 

Klysma's of darmspoelingen werden in de volksgeneeskunde heel veel toegepast, dit ter reiniging van de dikke darm, om spijsverteringsproblemen te verbeteren en om gifstoffen op een natuurlijke manier kwijt te raken. 

Klysma's en darmspoelingen worden tegenwoordig vooral toegepast tijdens een detox kuur, bij sapvasten en reinigingskuren en bij hardnekkige verstopping of obstipatie. 

Sommige mensen denken dat een Klysma alleen het onderste gedeelte van de darm bereikt. Dat is niet geheel correct. Indien men genoeg water inbrengt dan zal het spoelwater gehele dikke darm reinigen. We spreken dan niet meer van klysma, maar van colon irrigatie, darmspoeling, colon hydrotherapie. 

Het wordt tijd om deze vergeten methode van natuurlijke reiniging eens nader te bekijken.

Dus, onder een klysma wordt verstaan het spoelen van het laatste gedeelte van de darm (de endeldarm), een pocket van ongeveer 500ml. Onder darmspoeling wordt verstaan het spoelen van de gehele dikke darm. Deze darm is ongeveer 1,5 mtr. lang. 

Wat heb ik nodig voor een klysma?

Zelf een klysma of darmspoeling uitvoeren is eigenlijk heel eenvoudig:

1. Wat heb ik nodig?

 • Tijd (van 15 min - 1 uur)
 • Toiletpot voor het zittend uitvoeren van de spoeling
 • Klysma Set
 • Water met eventueel een toevoeging (klysmasetvulling)

 

2. Klysmaset gereed maken

 • Monteer de canule op de slang en sluit de slang af met de gele afsluiter. Vul de zak met water uit de kraan op lichaamstemperatuur. Voeg eventueel een klysmarecept toe en sluit de dop. Ontlucht de slang, laat wat water weglopen totdat de gehele slang gevuld is met water zonder lucht. De set is nu klaar voor gebruik. 
   
 • Hang of plaats de klysmaset plusminus 50 cm hoger dan je zitvlak. Breng vaseline of olijfolie aan op de anus en de canule. Plaats de canule langzaam en voorzichtig in de anus. (4 - 8 cm)

Indien je een oppompbare canule hebt dan kun je deze nu oppompen zodat de canule het darmkanaal direct achter de sluitspier afsluit.. Sluit het pompje daarna af met de oranje afsluiter.

3. Zittend op het toilet

 • Open de afsluiter en laat 1/3 van het water naar binnen lopen. Sluit de afsluiter en laat de canule zitten. Masseer de dikke darm.
 • Open de afsluiter en laat de rest van het water naar binnen stromen.
 • Indien mogelijk hou je de vloeistof nog 5 - 10 minuten binnen terwijl je de darm masseert.(alleen oppompbare canule) Open de oranje sluiter van het pompje en laat het ballonnetje leeglopen.
 • Verwijder de canule
 • Laat de vloeistof wegstromen in het toilet

 

4. Liggend op de grond

 • Ga op je linkerzij liggen en open de afsluiter. Laat 1/3 van het water naar binnen lopen. Sluit de afsluiter en laat de canule zitten.
 • Draai op je rug of buik, wat jij comfortabel vind. Open de afsluiter en laat weer 1/3 van het water naar binnen lopen. Sluit de afsluiter en laat de canule zitten.
 • Draai op je rechterzij en open de afsluiter zodat de de rest van de vloeistof langzaam naar binnen kan stromen. Sluit de afsluiter.
 • Wanneer je de drang krijgt om te ontlasten, ga dan naar het toilet. Daar verwijder je de canule en laat de vloeistof weglopen.

Voor het comfortabel liggend uitvoeren van een spoeling adviseren wij de oppompbare canule.

5. Darmmassage

Tijdens het inlopen en ophouden van het water is het nuttig om de darm stevig te masseren.
Bij het opnemen van het water van linksonder naar boven, van linksboven naar rechts en van rechtsboven naar rechtsonder. Bij het ontlasten andersom.

6. Schoonmaken

Klysmaset is voor persoonlijk gebruik

Gebruik jouw klysmaset alleen voor jezelf en deel hem niet met iemand anders. Ieder heeft zijn eigen specifieke darmflora en bijhorende weerstand.

Klysmaset schoonmaken

Omspoelen met schoon water, voor en na gebruik. Eventueel met een desinfectans.
Zonder dop goed laten drogen.

Tips

Hoe weet je wanneer de darm schoon is?

Door de kleur van het water. Wanneer het water schoon is dan kun je aannemen dat je darm ook schoon is. Hoewel, sommige mensen hebben door de jaren heen mogelijk meerdere lagen mucus en harde stukken in hun darm, die dagen of weken nodig heeft om los te komen. 

Tips, voor de eerste keer…

 • Belangrijk is om voldoende tijd te reserveren voor je eerste spoeling. Zorg voor een ontspannen sfeer.
 • De temperatuur van het water mag liggen tussen 32 en 39 graden Celsius. Voel met de hand aan het water, indien je niet goed kan bepalen of het water warm of koud is, dan is de temperatuur correct.
 • Doe je allereerste spoeling zittend op het toilet, een houding welke je gewend bent.
 • De hoogte waarop de klysmaset wordt opgehangen  bepaald de stroomsnelheid van het water. Hang de zak dus niet te hoog.
 • Indien je krampen krijgt stop de toevoer dan even. Laat de canule zitten. Masseer de dikke darm totdat de krampen verdwijnen en ga dan pas verder. Krampen duiden meestal op lucht in de darm.
 • Het is mogelijk dat men de eerste keer niet veel water kan opnemen, waarschijnlijk zit  er dan nog ontlasting in de darm welke er eerst uit moet. Herhaal daarna de procedure met de  rest van het spoelwater.
 • Bij het ontlasten van het spoelwater geen overmatige druk uitoefenen.
 • Gebruik eventueel een zeef om resultaten achteraf te analyseren.
 • Bij problemen niets forceren en later nog eens proberen.

Klysma vulling recepten

Klysma met schoon water

Voeg twee theelepels zeezout toe aan het water. Deze wordt meestal gebruikt bij voor- of naspoelen en om de hardnekkige ontlastingsresten van de darmwand te weken.


Koffie Klysma

Maak 1-2 koppen sterke koffie en voeg kraanwater toe om het op de juiste temperatuur te krijgen. Dit is één van de oudste klysma’s ter wereld en wordt gebruikt voor het ontgiften van de lever.

Kruidenthee Klysma

2 theezakjes voor 500ml, 3 theezakjes voor 1 liter, 4 theezakjes voor 2liter. Hang de zakjes in kokend water en laat het 5-10 minuten trekken. Daarna de zakjes verwijderen en de thee af laten koelen tot de juiste temperatuur. De kruiden hebben allemaal hun eigen uitwerkingen. Kamille werkt rustgevend en Rooibos is lekker net voor het slapen gaan.

Klysma recepten voor gevorderden

Citroen Klysma

80ml citroensap op 1 liter water. Dit klysma kun je ook sterker maken, maar begin licht, want hij staat er om bekent krampen te veroorzaken. Nooit meer dan 150ml citroensap op 1 liter water! Naspoelen met 300ml warm water.


Yoghurt Klysma

Begin met een water klysma van tenminste 2 liter en houdt die zo lang mogelijk in. Daarna voeg je 250ml magere yoghurt toe aan 1 liter water, inbrengen en ook zo lang mogelijk inhouden. Naspoelen met 300ml warm water. Dit is een rustgevend klysma ideaal voor het naar bed gaan.

Knoflook Klysma

Voeg drie teentjes knoflook toe aan 1 liter kokend water. Zeef het geheel en voeg 2 theelepels zout toe. Zorg dat het geheel afkoelt tot de juiste temperatuur. Dit klysma werkt laxerend en zuiverend.

Klysmasets, Canules en vulling in de winkel: