Wie wel en wie liever niet detoxen?

Powerdetox Wie wel Wie niet


Detoxen, ontslakken of vasten is een traditie die reeds duizenden jaren terug gaat en over de hele wereld bekend is. 
Het reinigen van het lichaam verhoogt de vitaliteit en levensduur en bevordert onze fysieke, mentale en spirituele balans en ons welzijn.
Powerdetox heeft dit detox-principe aangepast aan de moderne tijd. Het resultaat is een alledaagse, effectieve en daardoor gezonde én plezierige manier van detoxen, die probleemloos in onze moderne, westerse levensstijl past.

Sapvasten is een milde vorm van vasten

Sapvasten is een milde vorm van vasten

Sapvasten is veel milder dan puur watervasten.
Sappen zijn vloeibare voeding en tijdens een sapvastenkuur krijgt men waarschijnlijk
meer voedingsstoffen binnen dan met de normale vaste voeding.
Een nog mildere versie is om te gaan Sapvasten met daarnaast soepen en salades.

Bepaal zelf het kuurnivo tijdens de detox kuur...

Powerdetox - Wie wel en wie liever niet

Mag iedereen beginnen op niveau 1?

Mag iedereen zomaar met een detox kuur beginnen?Iedereen die "normaal gezond" is kan zonder problemen zelfstandig met een Powerdetox kuur op niveau 1 (gecombineerd met sapvasten) beginnen. 

Sapvasten is ook veel milder dan puur watervasten. Sappen zijn vloeibare voeding en tijdens een sapvastenkuur krijgt men waarschijnlijk meer voedingsstoffen binnen dan met de normale vaste voeding. Tijdens de kuur kan men ook overstappen op een ander (milder) niveau. Om je te helpen de juiste keuze te maken zijn in het kuurboekje enkele tabellen opgenomen om de voedingskeuze te bepalen, en om reinigingseffecten en reinigingsdiepte beter duidelijk te maken.

Stel het kuurniveau met sapvasten nog even uit als u net een ziekte achter de rug heeft en nog in de herstelperiode zit of wanneer u onlangs geopereerd bent en narcose of medicijnen nog een belangrijke rol kunnen spelen. 

 

Er zijn een aantal situaties, waarin een detoxkuur op nivo 1 beter niet, of beter onder professionele begeleiding gedaan kan worden:Geen Detox tijdens de zwangerschap!

 • zwangerschap  en borstvoeding
 • diabetes
 • ziekten van hart en/of bloedvaten, lever of nieren
 • acute infecties
 • kanker
 • oververmoeidheid
 • psychiatrische ziekten, zoals manische depressiviteit, schizofrenie en endogene depressiviteit
 • schildklieraandoeningen
 • jicht
 • longaandoeningen
 • kinderen en bejaarden

Wie kan zelfstandig sapvasten / detoxen?

Samen een Detox kuur doenIedereen die de nodige discipline kan opbrengen, in goede conditie en gezond is kan zelfstandig vasten. Onder gezond wordt hier verstaan de doorsnee westerse gezondheid. D.w.z.  alle personen, ook oudere mensen mogen thuis een detoxkuur volgen indien hun lichaam normaal functioneert.

 

Voor zwangere- en zogende vrouwen geldt de aanbeveling om niet te kuren tijdens de zwangerschap en zoogperiode.

 

Dit omdat de opgehoopte en tijdens het vasten vrijgekomen gifstoffen het lichaam zouden verlaten via de moedermelk tijdens de borstvoedingsperiode en tijdens de zwangerschap de baby schade zou kunnen berokkenen. Het beste is dat deze vrouwen een sapvastenkuur doen vóór ze zwanger zijn of nadat ze gestopt zijn met borstvoeding geven.

Wanneer kun je beter niet zelfstandig sapvasten / detoxen?

Geen detox tijdens een zware depressie

 • Wanneer tijdens een langere periode alles zwaarmoedig aanvoelt of als je labiel bent.
 • Als je medicijnen gebruikt waar je niet zonder kunt of onder doktersbehandeling staat, Je kunt dan wel detoxen onder begeleiding en toezicht bij iemand die voldoende ervaring heeft met vastenkuren.
 • Iedereen die zich niet gezond acht en bv. omdat hij of zij aan een of andere chronische kwaal lijdt, een te hoge of lage bloeddruk heeft, kan beter niet gaan kuren zonder begeleiding.

 

In alle gevallen van twijfel of onzekerheden is het beter de detoxkuur onder toezicht en begeleiding uit te voeren. Dit noemen we therapeutisch vasten.

Samen detoxen?

 

 • In de geborgenheid van een groepDetox in groepsverband
  Meestal onder leiding van een deskundige. De mensen van de groep komen regelmatig samen om hun ervaringen uit te wisselen. Iedereen moet wel de mogelijkheid  hebben om zich terug te trekken, en om zo nodig voldoende rust te hebben. 

   
 • Met z'n tweeën detoxen
  Voor het samen detoxen met je partner gelden dezelfde regels als voor een groep, het uitwisselen van informatie en elkaar steunen, de confrontatie met jezelf en je partner kunnen je helpen om je relatie te verdiepen. Het detoxen doorbreekt vele oude gewoontes. Je volgt andere regels dan je normaal gewend bent van elkaar.
  Laat elkaar los tijdens een vastenkuur, na de vastenkuur zal het contact tussen jullie beiden bewuster zijn. Bereid je voldoende voor op het vasten, lees voldoende omtrent dit onderwerp en bepaal in overleg wanneer je aan de vastenkuur begint.

   
  • Vriendschap is, samen een weekend detox kuur volgenMaak vooraf goede afspraken.
   De plaats waar je de detox kuur gaat doen, bv. thuis, de tijden van kleine maaltijden of sappen enz.., hoe je de vrije tijd zult invullen als je thuis blijft, goede afspraken over rusttijden enz.. Pas je slaapgewoonte aan. Het beste is als dit kan, om tijdens het vasten elk een afzonderlijke kamer te hebben. En iedere partner kan dan zijn eigen aantekeningen maken, lezen enz..

   Velen zullen zich afvragen: 'Wat dan met ons seksleven?' Dit hoeft niet te veranderen maar als het kan, heb dan respect voor uw partner.    
  • Heb respect voor elkaarRespecteer elkaar
   Vooral de behoefte aan rust onder alle omstandigheden. De lichamelijke hygiene vereist extra aandacht tijdens een detox kuur, dit vanwege de veranderende lichaamsgeur. Neem zonodig enkele malen per dag een douche, juist om je af te spoelen en je fris te voelen. Aanvaard zonder mopperen de stemmingswisselingen van je partner, ze zijn heel normaal tijdens het detoxen, ook dat hij of zij zich vaker alleen terugtrekt. Een lichaam dat aan het ontslakken is krijgt spanningen, help elkaar hierin, toon begrip voor elkaar.

 

Alleen, of zelfstandig een detox kuur volgen?

Zelfstandig een detox kuur uitvoerenDit is vereist discipline van jezelf, de moed en de kracht om aan verleidingen te weerstaan en je vermogen om probleempjes alleen op te lossen. Iedereen die er in slaagt om een week alleen te detoxen mag erg trots zijn op zichzelf.

 • Thuis Detoxen
  Hou rekening met de dagelijkse beslommeringen, het kan problemen geven als er nog anderen in huis zijn die niet meevasten, denk aan de drink- en eetgewoonten van meerdere mensen, de verleiding kan daardoor groter worden. Of je nu thuis vast of op een andere plaats, het belangrijkste is dat je de tijd en de moeite neemt om geestelijk en lichamelijk over te schakelen.

   
 • Detoxen tijdens je vakantie
  Neem tijdens je vakantie een week de tijd om te detoxen, mensen die ervaring hebben met een detoxperiode weten dat dit veruit de beste periode is. Je hebt dan geen zogenoemde sociale verplichtingen, ver weg van drukte, lawaai en stank van het dagelijks leven.

   
 • Detox kuur tijdens de vakantieDetoxen tijdens het werken
  Mensen die dat doen, vertellen dat ze overdag met hun bezigheden de aandacht van eten beter kunnen afleiden. Door zo te kuren doet men zijn werk beter, met meer discipline en is men meer zelfverzekerd. 
   

Darmmanagement producten